Pages

25 Şubat 2012 Cumartesi

SFENKS'İN BURNU NE OLDU?




Yüzyıllar boyunca birçok ordu ve kişi (İngiliz, Alman ve Arap) çeşitli nedenlerle Sfenks'in burnunu kasıtlı olarak kır­makla suçtandı; ama asıl suçlu olarak genellikle Napolyon gösterilmektedir.

Bu suçlamaların neredeyse hiçbiri doğru değil

Aslında bu heykele zarar verdiğini kesin olarak söyleyebileceğimiz tek ki­şi Müslüman din adamı Saim el-Dahr'di; el-Dahr, kamu malı­na zarar vermekten 1378’de linç edildi.

Her iki dünya savaşındaki İngiliz ve Alman ordularının su­çu yoktu: Sfenks'in burnunun olmadığını gösteren 1886 tarihli fotoğraflar var.

Napolyon'a gelince: İçinde burunsuz bir Sfenks'in yer aldı­ğı, 1737'de (Napolyon'un doğumundan bile 32 yıl önce) sergi­lenmiş piyesler var. Bu heykeli 29 yaşındaki bir general olarak ilk defa gördüğünde, bu burun muhtemelen yüzyıllardır yerin­de yoktu.

Tüm bunlara rağmen, Piramitler'deki Mısırlı rehberler bu­gün turistlere hala Sfenks'in burnunun "Napolyon tarafından çalındığını" ve Paris'teki Louvre Müzesi'ne götürüldüğünü söylüyor.

Sfenks'in kayıp organına getirilebilecek en inandırıcı açık­lama, 6000 yıllık rüzgar ve havanın hassas kireçtaşı üzerindeki etkisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder