Pages

29 Şubat 2012 Çarşamba

Kör Edilen 1500 Türk Askeri


Temizlik vahşeti

Yıl 1917. I. Dünya Savaşı'nın sürdüğü vahşi hengamede Osmanlı ordusu Gazze-Birüssebi Savaşnda ağır bir yenilgi almış, 13 bin civarında Türk askeri şehit olmuş, 15 bin civarında esir verilmiştir.

Osmanlı tüm Arap cephelerinde İngilizlere karşı 150 bin askerini esir vermişti.Bu kadar düşman askeri için İngilizler, Mısır 'da esir kampları kurdular.

Esir askerler pisti, hastalıklıydı. Kim bilir en son ne zaman temizlenmişlerdi. İngilizler, Ermeni doktorların yardımıyla "cerasol" katkılı su tanklarında Türk askerlerini temizlmeye karar verdiler.

Temizlemişken toptan temzileyelim deyip "cerasol" adlı kimyasal ilacı fazla fazla kullandılar. Ve 15 bin civarında Türk askerinin kör olmasını neden oldular.

İşkence temizliğin baş aktörü İngilizler, uşakları da Ermenilerdi. Tarihçi Cezmi Yurtsever'in araştırmasıyla bir kez daha hatırladığımız bu acı olayı, İngiliz ve Avustaralya arşivlerinde yaptığı araştırmalarla da doğrulattığını öğreniyoruz.

Olayı tertipleyenlerin isimlerine kadar tüm kayıtlara ulaşılmış. Bu vahşetten sorumlu İngiliz komutanlar ve Ermeni doktorlar için 27 Mayıs 1921 tarihli TBMM oturum tutanaklarına göre, Mustafa Kemal Atatürk'e sunulan olayla ilgili belgede, Mısır'da Türk askerine gerçekleştirilen bu vahşetin sorumlularının cezalandırılması için girişimlerde bulunulması istenmiş.

Batılının kanlı tarihine, kendi belgeleriyle tekrar bir ışık tutuldu. Bu ışığı görüp, bir şeyleri anlamamakta ısrarcı kör beyinlere sesleniyorum. Gerçekleri görmezlikten gelmeyin.

Devletimizin tarihsel olaylarla ilgili bir politikası da olmalı. Bizim ne ile ilgili bir politikamız var da bir de bu konuda olsun diyenleri duyar gibiyim. Olsun, herşey ile ilgili bir devlet politikamız olmalı. Yoksa Ermeni olaylarında olduğu gibi dünya arenasında zor durumlarda kalırız, kalıyoruz da...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder