Pages

20 Şubat 2012 Pazartesi

Agaç Kavuğundan Çıkmak




Eski Türk inanışlarından birçok şey biz farkında olmasak da halen hayatımızın içindedir. Bugün, çok sık kullanılan "ağaç kavuğundan çıkmak" deyiminin nereden geldiğini size anlatmaya çalışacağım.. 

Oğuz-Han, 'İt-Barak'lara karşı bir akın yapmış; fakat mağlûp olarak, dağlar arasındaki bir nehrin ortasında bulunan, küçük bir adacığa sığınmak zorunda kalmıştı. Bu adacıkta, savaşta ölen askerlerinden birinin karısı da, bir çocuk doğurmak zorunda kalmıştı. Fakat buraya sığınan Oğuz Han'ın, ne bir çadırı ve ne de bir evi vardı. Kadın, ağaç kovuğuna girmiş ve orada çocuğunu doğurmak zorunda kalmıştı. Oğuz-Kağan, kadının esenlikle doğum yapmasına sevinmiş ve çocuğa da, Kıpçak adını vermişti". Eski Türk efsanelerine göre "Kıpçak" sözü, "ağaç kovuğu" anlamına geliyordu. Bildiğimiz üzere "Kıpçak’lar, Altay dağlarının batısından, ta Güney Rusya içlerine kadar uzanan, büyük Türk kitleleri idiler. Herhalde Kıpçak sözü de, çok eski çağlardan beri meydana gelmiş, bir kavim adı olmalıydı. Fakat Türk destanlarını yazanlar, Kıpçak'la "ağaç kovuğu" arasında bir benzerlik bulmuşlar ve bu yolla, Kıpçak Türklerinin türeyişlerini anlatmak istemişlerdi. Az önce de söylediğimiz gibi, "Oğuz-Kağan, ikinci karısını bir göl ortasında bulunan küçük bir adacıktaki ağaç kovuğunda bulmuştu". Uygurların türeyiş efsanesinde de, "Eski Uygur ataları, iki nehir ortasında bulunan bir odacıktaki, kayın ağacından" doğmuşlardı. Bu örneklerden de kolayca anlaşılıyor ki, bir tarih olayı gibi gösterilen bu akınlarda, Türk mitolojisinin çok eski ve müşterek motifleri, sık sık görülebiliyordu. Bunların dışında, Oğuz Han'a yerden gelen hatununda ağaç kavuğundan çıktığını hatırlamak gerekir.

Bu deyimin tarihi gelişimini gördük. Bu ve daha buna benzer birçok motif, eski Türk kültürünün izlerini geçen yüzyıllara, değişen kültüre, coğrafyaya rağmen hala yaşattığımız anlamına geliyor ve bunu bilmek gerçekten son derece sevindirici.

1 yorum:

  1. İslamdan önceki dönemlerde "kült" ler var: Dağ, tepe, ağaç, taş, ateş... Bu sözde de ağaç kültürün batıl izleri var, tıpkı kulağı çekip ağaca vurmak batılında olduğu gibi.

    YanıtlaSil