Pages

26 Şubat 2012 Pazar

90 yıl önce Ermeniler Fransızları Şikâyet Etmiş!


Yukarıdaki ilginç belgeyi ABD Milli Arşivi'nde bulan Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kemal Çiçek basınla paylaştı.**

4 Kasım 1920 tarihli mektupta Ermeniler, Fransa'yı dönemin ABD Başkanı Wilson'a şikayet ediyor. 

“Fransa her dönem kendi çıkarları için Ermeniler'i kullandı, kullanmaya devam ediyor” diyen Çiçek,Ermeni bağımsızlığı için Amerikan Kominitesi Genel Sekreteri Arshap Makdesian tarafından kaleme alınan belgede şu ifadelerin yer aldığını belirtiyor: “Makdesian, İzmirli Ermeni papaz Moushek Seropian'dan kendilerine bir rapor geldiğini söylüyor ve raporun içeriğini ABD Başkanı Wilson'a iletiyor. Mektupta deniyor ki: ‘Türkler Sevr Anlaşması'nı imzaladıktan sonra Fransız ordusu Adana'daki Ermeniler'e zulüm yapmaya başladı. Ermeni Milli Komitesi'nin faaliyetlerini durdurmak için engeller çıkartıyor. Adana'daki Türk nüfusu artırmak için 100 bin Ermeni'yi sürgün etti. Ermeni kamplarındaki 14 bin kişiye 'buradan gidin' deyip baskı yapıyorlar. Ermeniler bu teklifi reddettiği zaman askerler tüfeklerini üzerilerine doğrulttu. Ermeni Milli Komitesi duruma müdahale etti, Fransızlar'ın katliamını erteledi.”

Çiçek şöyle devam ediyor: “Raporda, sürgüne gönderilen Ermeniler'in Fransızlar'la birlikte Mustafa Kemal'in askerlerine karşı savaştığını hatırlatılıyor. Sonra da deniyor ki, ne tuhaftır ki; Ermeni askerleri Adana'nın işgalinde Fransızlar'la işbirliği yapmıştık. Fransızlar, Kilikya (Adana bölgesi) Ermeni Krallığını kurmak için gelmişlerdi. Ama şimdi silahlarını Ermeniler'in üzerine doğrultuyorlar; iki bölük asker, topçu ve süvari birlikleri, makineli tüfekleri, zırhlı araçlarıyla gelip diyorlar ki, silahlarınızı bırakıp belgeyi terk edin.”

Prof. Çiçek, “2 sayfadan oluşan belge Ermeniler'in Fransızlar'ı nasıl şikayet ettiğini gösteriyor. Fransızlar tarih boyunca Ermeniler'i Ortadoğu'daki çıkarları için bir araç olarak gördüler ve kullandılar; şimdi de durum farklı değil. Sarkozy, tarihleri konusunda Ermeniler'i yanlış bilgilendirmeye devam ediyor'' dedi.

İşte Ermeni koruyucularının gerçek yüzü… İngilizler, Fransızlar, Ruslar ve Amerikalılar kendi çıkarları için Ermenileri her dönemde kullandılar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder