Pages

7 Mart 2012 Çarşamba

28 Şubat Darbesi


28 şubat süreci28 şubat, siyaset uzmanları tarafından post-modern bir darbe süreci olarak kabul edilir. Adını, ilgili Milli Güvenlik Toplantısının tarihinden alır. Bu toplantı sonucunda 28 şubat 1997 tarihinde irtica ile mücadele kapsamında bazı yaptırım ve kararlar açıklanmıştır. Bu karar ve yaptırımlar daha çok dindar kesimin yaşıyışını ilgilendiren içeriklere sahiptir. Aşağıda 28 şubat sürecinin kısa bir özetini çıkardık, hemen ardından M.Ali Birand'ın hazırladığı Son darbe 28 şubat belgeselini izleyebilirsiniz:
Herşey Refah partisinin 1995 yılında seçimlerden birinci parti çıkmasıyla başlar. birinci parti çıkmasına rağmen hükümette yer alamaz ve DYP-ANAP hükümeti oluşur, fakat refah partisi bu hükümeti anayasa mahkemesine götürür.
Bunun üzerine Refahyol (DYP-REFAH) hükümeti 1996'da kurulur. Bu iktidar boyunca yapılan icraatlerden bazılarının 28 Şubat'a yol açtığı söylenir, bu olaylar şunlardır:
a. 2 Ekim-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan sırasıyla Mısır, Libya, Nijerya'yı ziyaret etti. Libya'da, Kaddafi'nin bir çadırda Erbakan ile yaptığı görüşmede sarfettiği sözler[hangileri?] muhalefet ve basın tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.
b. 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen bir trafik kazasında mafya, siyasetçi, polis ilişkileri açığa çıktı. Başbakan Erbakan 'fasa fiso' dedi, Adalet Bakanı Şevket Kazan ise, aydınlık için bir dakika karanlık toplumsal eylemi için "Mumsöndü oynuyorlar" dedi.
c. Kayseri'nin Refah Partili Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 10 Kasım 1996 tarihli Refah Partisi İl Divan Toplantısındaki konuşmasında, Türkiye'de henüz gerçek demokrasinin olmadığını, hâkim güçlerin herkesi kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmeye zorladığını söyledi.
d. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 11 Ocak 1997 Cumartesi günü, Başbakanlık Konutunda tarikat liderleri ve şeyhlere iftar yemeği verdi.
e. Yüksek rütbeli subaylar 22 Ocak 1997 tarihinde Gölcük'te toplanarak irticanın iktidarda olduğunu tartıştılar.
f. 30 Ocak 1997'de Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Belediye başkanı Bekir Yıldız, İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahneye konulan cihad oyunu basında tepki oluşturdu. Star muhabiri Işın Gürel saldırıya maruz kaldı. Bekir Yıldız tutuklandı, mahkûm edildi.
g. 5 Şubat'ta Sincan'da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı.
h. 5 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Erbakan'a birkaç mektup gönderdi.
j. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya 'irtica, PKK'dan daha tehlikeli' dedi.
k. 11 Şubat'ta Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü Ankara'da yapıldı.
Adım adım 28 şubat görseli:
Son Darbe 28 şubat belgeseli, Mehmet ali birand:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder